12 Ekim 2007 Cuma

Demokrat Parti (DP)

DP parti iki değil üç seçimi kazanmıştır. En büyük oy oranını aldığı 1954 seçimlerinde halkın yüzde 57'sinin desteğini almıştır.

1950 seçimlerini incelerken 1945 yılında sona eren İkinci Dünya Savaşının yıkıcı etkisini göz ardı etmemek gerekir. Bu savaş sırasında yaşanan zorluklar ve karne uygulamaları başta hangi hükümet olursa olsun Türkiye'nin yaşamak zorunda olduğu olaylardı. Yaşananların faturası CHP'ye çıkartıldı.

1950'ler iki kutuplu dünyanın yeni şekillenmeye başladığı yıllardı. Ve Kapitalist bloğa dahil olan Türkiye bu sürecin başında ABD'den bol miktarda yardım ve kredi almıştır. İktisadi açıdan bağımlılık ilişkisi ile beraber Truman doktrini ile başlayan ve Nato süreci ile de devam edecek olan ABD'ye askeri bağımlılık da aşikardı.

1950-1954 arası büyüme oranı çok yüksektir (Tarımda dış destek ile sağlanan modernizasyon sebebiyle). Ama 1955 sonrası işler giderek bozulmaya başlamıştır. DP yönetimi hırçınlaşmaya ve muhalefeti susturmak için Meclis içinde araştırma komisyonları kurmaya, basını daha yoğun biçimde sansürlemeye başlamıştır. 1958 yılında yapılacak seçimleri kazanma şansı olmadığını gören DP seçimi bir yıl öne alarak iktidarı elinde tutmuş ama oylarında ciddi bir kayba da uğramıştır. 1961'de eğer normal şartlarda seçime girilebilseydi DP hükümeti büyük ihtimalle başarısızlığa uğrayacaktı. Ama müdehale oldu ve DP'nin faaliyetleri kimilerine göre "şeytanca" kimilerine göreyse "kutsal" olarak algılandı.
Bilimsel bakış önyargılardan arınmayı gerektirir.

Hiç yorum yok: