24 Ekim 2007 Çarşamba

Sınav Stresi

Sınav heyecanı aşırı kaygıya dönüşmesin
Sınav stresini en aza indirin

Sınavlar, aileler için de öğrenciler için de büyük sorun haline geliyor. Uzmanlar, ailelere ve eğitimcilere sınav süresince sınav kaygısını azaltmalarını öneriyor.

Uzmanlar; ‘Kaygı, sınavın kendisinden değil, sınavın taşıdığı anlamdandır’ diyerek ailelere ve eğitimcilere, sınavı gereğinden fazla önemsememeleri ve sınav stresini arttırmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyor.


Sınavlar, hayatın her anında herkesin durmaksızın karışı karşıya geldiği durumlardır. Bunlar da insanlarda çeşitli kaygılara ve strese neden olur. Öğrencilerin de karşılaştığı ilk ciddi sınavlardan birkaçı da lise ve üniversite sınavlarıdır. Bu sınavlar da öğrenci için büyük önem taşıdığından hem aileler için hem de öğrenciler için stres ve kaygıya yol açmaktadır. Eskişehir Hava Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Bengü Teke, Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde ‘Sınav Stresi’ konulu konferansta öğrencilere sınav kaygısını azaltmanın yollarını anlattı. Üniversite sınavına girecek öğrencilerde aşırı kaygı oluştuğunun gözlendiğini ifade eden Teke, ‘Sınav, kişiliğin değil bilgilerin ölçüldüğü bir testtir. Alacağınız sonuç sizin iyi yada kötü kişi olacağınızı göstermez’ dedi. Ayrıca, ailelerin sınavı öğrenciden fazla önemsediklerine işaret eden Teke, anne babalara ve eğitimcilere, sınavı tek amaç olarak görmemeleri ve bu yönde öğrencilere yaklaşmaları, öğrencilerin sınav kaygısını görmezden gelmemeleri, onları desteklemeleri, aşırı beklentili olmamaları, öğrencilerin yanlarında olmaları ve öğrencileri yönlendirmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.

Kaygının, vücutta Adrenalin hormonunun salgılanmasına neden olduğunu, Adrenalin düzeyinin artmasının da paniğe, kaygıya ve bazı olumsuz fiziksel belirtilere yol açabileceğini söyleyen Teke, ‘hafif düzeyde yaşanan kaygı faydalı bir durumdur ancak kaygıyı kontrol edemezsek yaşamı olumsuz yönde etkiler’ dedi.

Teke, aşırı kaygının, bilgi aktarımının bozulması, zihin karışıklığı, dalgınlık, unutkanlık, iştahsızlık, ağlama, depresiflik, panik, sinirlilik, soğuk ve sıcak terleme, ağrılar, ve uyku bozuklukları gibi sorunlara neden olduğuna dikkat çekerek kaygıyı azaltmak için düşünce biçiminin değiştirilmesi, sınav hakkında olumlu düşünceler üretilmesi, güven ortamının oluşturulması ve hedefler doğrultusunda gerçekçi düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Uzman Doktor Teke, kaygının önlenmesinde yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: ‘Ne yapmanız gerektiğini ve kapasitenizi bilin. Zamanınızı iyi kullanın. Çevrenizden destek alın. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Olumlu düşünceler üretin. Herkesle aynı durumda olduğunuzu düşünerek genelleme yapın. Programlı ve düzenli çalışın. Duygu ve düşünceleri kendinizin ürettiğini unutmayın. Sınav sizin hayattaki tek hedefiniz değil sadece ilk hedefiniz olabilir.’

2 yorum:

Adsız dedi ki...

selam ben senay, gercekten super bir site, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben Aylin. Sitenizi çok beğendim. Facebook ve twitter dan da takip etmek isterim.
İyi günler...