3 Ekim 2007 Çarşamba

Makale Nasıl Yazılır?

Hiyerarşik Menu ve Konu Logosu

MMIstanbul yazarlarından, makalelerinin içeriğinin özenli ve bilimsel olmasının yanısıra; görsel bütünlüğü korumak için makale formatına sadık kalmalarını bekler. Sizde birikimlerinizi paylaşmak istiyorsanız, lütfen ilgili makaleyi dikkatlice okuyun.

Makalenin konusuna göre portalda bulunması gereken mantıksal bir yeri vardır. Buna hiyerarşik yerleşim de diyebiliriz. Mesela bu makale örneği için verilen hiyerarşik menü şunu anlatıyor :

Anasayfanın altında makaleler diye bir bölüm mevcut ve bu bölümün altında da breeze konulu makalelere ulaşabiliriz. Her bölüm > işareti ile ayrılmıştır. Her bölümün kendine ait olan yere ulaşmak üzere bağlantısı verilmelidir. Bu konu ile editörlerin ilgilenmesi gerekmektedir. Sayfada bulunan diğer bağlantıların da kontrolünü bu kişiler yapmak zorundadır.

Editörlerin bilgisi olması açısından yazarların, yazılarını ulaştırırken konuyu söylemeleri yardımcı olacaktır. Bu şekilde konuya bağlı olan logonun eklenmesinde de aşama kaydedilecektir. Konu ile ilintili logonun eklenmesinden de editör sorumludur. Editörler bu logoları hazır olarak alacak ve belgeye ekleyeceklerdir. Yeni logolar için ayrıca çalışma talep edilebilir.

Makale Başlğı

Makalenin başlığı yazar tarafından verilir. Şu andaki yeri çift satır sığacak şekilde ayarlanmıştır. Eğer konu logosu yazının konusu ile ilintisiz bile olsa yerinde kalmasına özen gösteriniz. Bu logo editör tarafından değiştirilecektir ancak orada olması başlığın doğru görünmesi için şarttır.

Fotoğraf - Yazar Adı

Yazar bu makaledeki ilgili yere kendi fotoğrafını yapıştırabilir. Fotoğraf boyu 160 x 160 piksel ölçülerinde siyah-beyaz tonlamada olmalıdır. Şayet fotoğraf oluşturma sırasında zorluk çekiyorsanız editörlere gönderiniz.

Yazar adını örnekte görüldüğü yere yazmalıdır.

Sayfa Sayısı ve Numaralandırma

Yazının uzunluğuna göre yazar yazısını bir kaç sayfaya bölmek isteyebilir. Bu durumda örnekte görülen yerde sağ, sol ve sol-sağ okları ile simgelenmiş resimleri ekleyerek diğer sayfalara bağlantı vermelidir. Şayet bu bağlantıları veremiyor ise editöre yazının kaç sayfadan oluştuğunu söylemeli ve her sayfanın yazı bütünü içerisindeki yerini belirtmelidir. Ediötr bu bilgilere göre bu resimleri eklemeli; şayet eklenmişse bağlantıları kontrol etmelidir. Aynı şekilde yazının toplam sayfa sayısını ve şu anda okunan sayfa numarasını belirten x / y bilgileri en azından yazar tarafından girilmelidir.

İçindekiler Listesi

Yazı bir kaç büyük başlık altında incelenmek istendiğinde bu başlıkların ilk sayfadan kullanıcıya sunulması için yazar fotoğrafının altında bulunan yere içindekiler listesi girilmelidir. İlk sayfada görünen başlıkların dışında kalan başlıklar diğer sayfalar da olabilir. Bu listeden diğer sayfalara verilecek olan bağlantıları yazar tanımlamak zorundadır, tanımlanmış ise editör kontrol etmelidir. Bu bölümde bağlantı kullanmak şart olmamasına rağmen diğer sayfalardaki başlıklara kolay ulaşım için bu listenin konulması önem taşır.

İçerik

Yazar makalesinde bir çok araç kullanarak bilgi iletmeyi deneyebilir. Bunun için daha önceden tanımlanmış bir formata sadık kalmalıdır. Mesela şu ana kadar girilen bilgiler için herhangi bir stil tanımlaması yapılmasına gerek yoktur. Yazar ilgili yerdeki veriyi silip gerekli olan bilgiyi girerek stili bozmadan yazısını yazabilir. Başlıca bir kaç stil örneğini sıralarsak :

  1. Başlık : Yazı içinde kullanılacak olan başlıklar için tanımlanmış stilin ismi .bold dur.
  2. Yazı : Şu anda yazılan yazının karakteristik özellikleri için bir stil tanımlanmış gözükmese de bütün tablo hücrelerine uygulanan bir stil sayesinde bu stil işlev kazanmaktadır.
  3. Kod Parçası : Yazar okuyucusuna çalıştırması için kod örnekleri gösterebilir. Bunlar tek satırlık olabileceği gibi, birden fazla satırda açıklanması gereken kod parçaları da olabilir. Tek satırlık kod örneği için tanımlanmış stil .emphasize olup blok örnekler için bu stil .code dur.
  4. Resimler : Resimlerin boyu 590 piksel genişliği aşmamalıdır. 72 dpi çözünürlükte hazırlanmış olup yazar tarafından yazı ile birlikte editöre ulaştırılmak zorundadır.
  5. Diğer : Diğer dikkat edilmesi gereken noktalar ise şudur. Bu listede görüldüğü gibi liste için tanımlanmış stil; İçindekiler Listesi için tanımlanmış stilden farklıdır. Yazının geleceği alanda başlık, yazı, kod parçası gibi önceden tanımlanmış stillerin haricinde stil tanımlamak çok zorunlu olmadığı hallerde kullanılmamalıdır. Şayet kullanıcaksa editör bundan haberdar edilmelidir. Şu ana kadar belirtilen stillerin yazılar için yeterli olacağı görülecektir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sadece denemedir